Saturday, February 10, 2007

Ajutor pentru incepatori

Pentru ca mai multe persoane m-au intrebat daca "am invatat de undeva cum sa fac poze" , m-am hotarat sa pun aici cateva link-uri utile pentru incepatorii in ale fotografiei, pentru pasionatii care acum sunt la inceput de drum, sau pur si simplu pentru cei care doresc ca pozele din concediu sa "arate mai bine".
Asa ca, in ordinea in care ar trebui studiate, link-urile ar fi:

1. Morguefile - un set de lectii extrem de bine structurat, incepand cu lucruri de baza si chiar "fizica" fotografiei, si terminand cu tehnici avansate de fotografiere.
2. DCviews - in partea dreapta veti gasi o lista cu tutoriale, unde sunt explicate toate variabilele utilizate in fotografie (timpi de expunere, diafragma etc) si tehnici generale de fotografiere.
3. Tamron Learning Center - sfaturi de la cunoscutul producator de obiective, structurat pe genuri de fotografie (portret, natura etc), plus alte informatii utile pentru incepatorii in ale dSLR-urilor.
4. Web Photo School - incepe cu lucruri generale despre folosirea dSLR-ului (se bazeaza pe cele Canon dar sfaturile sunt valabile pentru orice camera foto, numai sa stiti pe unde sunt butoanele respective ;) ) si termina cu practici mai avansate.
5. DYI Photo - in acest link deja aveti nevoie de un minim de cunostiinte pentru a putea pune in practica zecile de sfaturi de aici.

Aceste 5 link-uri ar trebui sa ofere suficienta informatie pentru a face din cel mai mare profan in ale pozatului, un amator cu suficiente cunostiinte incat fotografiile sale sa iasa din banal.
Ca program de editare , pentru inceput ,va recomand Picasa. Fata de Photoshop este mult mai usor de folosit si este free. Il puteti downloada gratuit de aici.
Pentru editare la un nivel mai avansat Photoshopul este indispensabil, dar, cum am mai spus, pentru inceput Picasa este mai mult decat suficient.
Sper ca pe viitor sa-mi gasesc timpul si rabdarea necesare pentru a posta cateva tips & tricks personale, cat mai detaliate.
Spor la invatat ! ;)

3 comments:

Anonymous said...

sunt incepatoare. adik imi doresc foarte mult sa invat sa fac poze de calitate. si incep prin a-i cere bani mamei pentru aparat. pana acum m-am hotarat la un fujifilm s5700. merge? vreau sa invat la ce sunt bune toate butoanele de pe el si dupa aia sa-mi dezvolt ideile. dar am nevoie de sfaturi.

Anonymous said...

E o camera bunicica pt un incepator.
Daca ai nevoie de sfaturi, ma poti contacta pe mail ;)

Anonymous said...

Buna. Cautand pe Google un site care mi-ar putea fi de ajutor am ajuns aici. Ca si hybrid4u abia am inceput sa invat despre camere foto si ce inseamna de fapt o fotografie reusita. Nu ma asteptam sa gasesc totusi ceva in romana. Felicitari pentru site si multumesc pentru link-uri.